Øverst på agendaen denne dagen sto samvirke i krisehåndteringsarbeidet, et tema som også var utgangspunktet da beredskapsledelsen i Sola kommune i etterkant av møtet gjennomførte en beredskapsøvelse i OFFB sine lokaler.
Øvelsen fokuserte på håndtering av en situasjon med bakterier i drikkevannet i kommunen – ikke ulikt det Askøy kommune sto overfor i drikkevannssaken.
Erfaringsutveksling
– Vi setter stor pris på innføring i hvordan OFFB og oljenæringen organiserer seg og hvordan kriseledelsen jobber. Det er mye gjenkjennbart i håndteringsarbeidet, selv om OFFB representerer en helt annen bransje enn den vi kommer fra, sier rådmann i Sola kommune, Ingrid Nordbø.
På Nord-Jæren har kommunene Sola, Stavanger, Sandnes og Randaberg et formalisert samarbeid om beredskap, både på et operativt og strategisk nivå. Kommunene øver også sammen årlig og gjør sine ressurser tilgjengelig for hverandre.
Nordbø sier at besøket hos OFFB inspirerer henne til videre arbeid med å etablere et felles samvirkesenter på Nord-Jæren og til å jobbe videre med proaktiv stabsmetodikk, med et tydelig skille mellom operativt og strategisk nivå i krisehåndteringen.
Alltid noe å lære
Daglig leder i OFFB, Ole Jacob Haug, er glad for at Sola kommune tok seg tid til å besøke beredskapsorganisasjonen.
– For oss er det viktig at Sola kommune blir kjent med oss og hva vi holder på med. De er en viktig samarbeidspartner hvis det skulle oppstå en krise på sokkelen, både med tanke på helikoptertransport til og fra Sola flyplass og aktiviteten knyttet til Risavika, sier Haug.
Samtidig har OFFB noe å lære av hvordan Sola kommune – som av Fylkesmannen i Rogaland fremholdes som et eksempel til etterfølgelse på beredskapsområdet – jobber med beredskap.
– Det er svært nyttig å høre hva andre tenker og vi har alltid noe å lære. Dette er en toveisprosess, sier Haug.